28 mei 2015 – Zoals ieder jaar komen er ook voor komend volleybalseizoen weer een aantal spelregelwijzigingen.
Dit keer niet zoveel, maar wel één opvallende! Netfout wordt weer netfout. Voor publiek, spelers en scheidsrechters meer duidelijkheid. De verandering van een aantal jaar geleden, waarbij alleen de netband nog maar fout is, is nog steeds niet bij iedereen duidelijk en geaccepteerd. Want hoe vaak hoorde je niet: “scheids, netfout!”, als de onderkant van het net geraakt werd. Nu moet daar weer voor gefloten worden. Hieronder een korte beschrijving van de belangrijkste wijzigingen in de spelregels. Voor een compleet overzicht van de nieuwe spelregels en de wijzigingen klik hier.
Netfout is weer netfout
Het aanraken van het net tussen de antennes is fout, gedurende de actie om de bal te spelen. De actie om de bal te spelen houdt o.a. in, bij het opspringen, tijdens de aanvalsslag (of een poging daartoe) en bij het landen. (11.3.1).
Spelers die dicht bij de bal zijn als die wordt gespeeld of spelers die een poging doen om de bal te spelen, worden beschouwd alsof zij de bal hebben gespeeld. Dus ook als zij zelf geen contact met de bal hebben gehad. (11.4.4).
Het aanraken van het net tijdens het spelen van de bal of een poging daartoe, is weer gewoon fout. Er bestaat geen verschil meer tussen het raken van de bovenkant of de onderkant van het net.
Er is wel een aatal uitzonderingen.
* Het onopzettelijk aanraken van het net met het haar is niet fout, tenzij bijv. een paardenstaart verstrikt raakt in het net.
* Als je je om moet draaien om een bal te spelen die niet in jouw buurt is en je raakt het net, is dit ook niet fout omdat de bal niet in jouw buurt is.
Waarom is deze netregel weer terug gedraaid?
Er waren te veel discussies over duidelijke netfouten (althans dat dacht het publiek en de commentatoren voor de TV) waarvoor niet werd gefloten. Nu zijn dus bijna alle netfouten ook weer gewoon netfouten.
Kijk voor de volledige tekst in de spelregels (uitgave mei 2015) vanaf Regel 11.3.1 of in de Handleiding en Instructie Arbitrage 11.4 A.
Wedstrijdshirt aantrekken vóór het inslaan aan het net
Het moment van het aantrekken van het wedstrijdshirt wordt verschoven van vlak voor het begin van de wedstrijd naar tijdens de toss wanneer de spelers toch niet mogen inslaan zonder toestemming van de scheidsrechter.
Nu is het vaak zo dat de scheidsrechter vlak voor het begin van de wedstrijd de shirtnummers wil vergelijken met het wedstrijdformulier. Dat stoort het voorbereidende praatje van de coach na het inspelen. De scheidsrechter kan nu tijdens het inslaan de shirtnummers met het wedstrijdformulier vergelijken. Zo wordt een werkbare situatie voor de scheidsrechters gecreëerd, wat weer een positief effect heeft voor de verstandhouding scheidsrechters-coach. Voor iedereen een win-win situatie.
Overige wijzigingen
Naast de bovengenoemde wijzigingen is er her en der een aantal kleine tekstuele wijzigingen aangebracht. Zowel in de spelregels, de commentaren als in de Handleiding en Instructies Arbitrage (voorheen Leidraad 3.5 Arbitrage).
Zitvolleybal
Het zitvolleybal blijft, tot nader order, spelen met de huidige (“oude”) regels.